Om dokumentären

USA-premiär på Milwaukee filmfestival

28 september 2015

Idag har filmen premiär i nordamerika! Sydamerika var vi ju i i våras då filmen visades i Montevideo. Nu är det dags för Milwaukee filmfestival där Att skiljas ingår i en sektion som heter Passport Sweden, tillsammans med många andra bra svenska filmer från de senaste åren. 

Att skiljas tävlar i Prix Europa

26 september 2015

Europeiska Kristallen skulle man kunna kalla Prix Europa, eller en jättestor europeisk tävling för tv-dokumentärer och tv-pogram. Prix Europa går av stapeln 18-23 oktober i Berlin och Att skiljas tävla som en av tre svenska filmer.

För att vara med i tävlan måste varje film också skicka en teammedlem för att delta i juryabete under festivalen. Att skiljas kommer att representeras av Erik Lindeberg som funnits bakom kameran i flera av filmens scener, bland annat den fina scenen med Luciautsmyckade mopedekipage som susar runt i rondellen på Sergels torg och slutscenen med dans och sång på logen.

Hurra! Att skiljas nominerad till Kristallen för bästa dokumentär

18 augusti 2015

Vi är väldigt stolta och glada för nomineringen till Kristallen för bästa dokumentär! Ett stort tack till alla i vårt fantastiska team som gjort filmen möjlig!

Att skiljas i repris på SVT

14 augusti 2015

Lagom till sista semesterveckan, eller för en kväll i soffan efter jobbstart? Vilket som så är vi glada att filmen nu fått gå i repris på SVT. Den ligger i topp bland de populäraste på SVT Play.  Det kommer fina mejl från tittare som sett om filmen och sett nya saker, eller som sett den för första gången och tipsat vänner och bekanta. Tack, alla som skrivit, det värmer!

Intim visning i Ljusne kraftstation

7 juli 2015

Ibland är de små visningarna de som hänger sig kvar. Den varma julikvällen i Ljusne är en sådan. Karin Ekberg medverkade i konstprojektet Tomma Rum som i sommar intog kraftstationen i Ljusne, och passade på att bjuda på en filmvisning. Efterföljande samtal hölls barfota i skymningsljus. I publiken fanns konstnärer som medverkade i Tomma Rum, allmänhet och asylsökande från närliggande boende.

På festival i Istanbul

13 juni 2015

Denna vecka visas Att skiljas på dokumentärfilmsfestivalen Documentarist i Istanbul. Två visningar med efterföljande samtal blir det.

Sydamerikansk premiär i Montevideo

6 april 2015

Montevideo i Uruguay blev Sydamerikansk premiär för Att skiljas. Filmen visades i sektionen Cine Nordico, på två biografer, en gigantisk gammal och en supermodern. Den första visningen lockade besökare med egna kopplingar till Sverige. Många var i samma ålder som filmens par och hade bott i Sverige under 1970-talet och det hade många tankar och frågor att dela med sig av under det efterföljande samtalet.

Tack till Svenska Institutet och svensk-uruguanska kulturföreningen!

Dhaka filmfestival och Nordiska klubben i Dhaka

9 december 2014

När det är som mörkast här hemma är en inbjudan till varmare breddgrader mer än välkommen! Denna vecka visas Att skiljas dels på Dhaka filmfestival och dels på julpyntade Nordiska klubben i Dhaka i samarbete med Svenska Ambassaden Dhaka.

Festivalens Q&A bjöd på nya frågor och tankar kring att skildra just en skilsmässa så här öppet.

Med på resan är också Erik Lindeberg som bidragit till filmens foto.

Tack till Svenska Institutet som bidragit till resekostnaderna!

Asienpremiär på Nordox

15 november 2014

Festivalen Nordox visar nordisk dokumentärfilm i Kina och hela programmet turnérar till olika städer. I år var nionde året som festivalen arrangerades. Att skiljas visades i ett flertal spännande sammanhang i Peking och Shanghai, i det kända konstdistriktet 798, för universitetsstudenter, på filmklubb och på konstbiograf.

Den tio dagar långa vistelsen, som också regissören Karin Wegsjö deltog i, bjöd på ett minnesvärt möte med konstnären Ai Wei Wei i hans lummiga trädgård. Han passade på att instagramma en bild på dvd:n han fick!