Sälja bostad

Något som de flesta som ska gå skilda vägar behöver tänka på är den gemensamma bostaden. Ska den säljas? Ska en av oss bo kvar? Ska barnen bo kvar i bostaden och föräldrarna flyttar varannan vecka? Ja det finns många lösningar på hur man vill lägga upp det. 

Om ni ska sälja bostaden eller att en ska bo kvar så är det bra att göra en värdering av bostaden för att veta hur mycket den är värd. 

Att tänka på vid försäljning

Mäklare

Det första steget är att bestämma hur bostaden ska säljas. De flesta använder sig av en mäklare som hjälper till med allt kring försäljningen. Det går att även sälja en bostad privat men då är det väldigt viktigt att läsa på vad som gäller och papper som behöver skrivas. Du får nog även räkna med ett lägre pris då en mäklare ses som en extra trygghet för de flesta köpare. Kostnaden för mäklaren får du sedan dra av på din deklaration över försäljningen.

Fotografering & visning

Inför fotografering och visning rekommenderas att man sorterar bort så mycket som möjligt så att bostaden känns mer öppen och mindre personlig. Du vill tilltala så många som möjligt och då är neutralt enklast så får köparen tänka in sina egna möbler på plats. Här kan man ta hjälp av homestyling om man önskar och utomhus kan du ta hjälpa av en trädgårdshjälp för att piffa till inför visning.

Flyttdags

Efter ni har fått er bostad såld är det dags att planera flytten. Här kan man göra allt själv eller ta hjälp med både flytt och flyttstädning. Just vid en skillsmässa kan det vara skönt att be om hjälp i alla fall med flyttstädningen då det kan vara svårt i en del fall att komma överens om vem som gör vad och att man gör lika mycket.